Gyógyszeres terápia

A gyógyszeres terápia alkalmazásáról minden esetben a pszichiáter dönt a páciens beleegyezésével. A gyógyszeres terápiát részletes kivizsgálás, valamint amennyiben szükséges, laborvizsgálat előzi meg illetve kíséri.

A gyógyszerek mellékhatásairól itt láthat egy videót:

Dr.Czeizel Endre beszel a gyógyszerek mellékhatásaitól való félelem indokolatlansagarol

 

Mit jelent a hozzászokás – tolerancia – függőség?

– TÁJÉKOZTATÓ BETEGEK ÉS HOZZÁTARTOZÓK RÉSZÉRE –

 

  • Hozzászokás

A hozzászokás a gyógyszerek kapcsán azt jelenti, hogy az adott hatás vagy mellékhatás egy idő után kevésbé, vagy egyáltalán nem észlelhető. Szervezetünk hozzászokik az adott szer használatához, amely mellékhatás esetében kifejezetten kedvező, hatás tekintetében  pedig előnytelen. Fontos kiemelni, hogy a hozzászokás csak bizonyos gyógyszereknél alakul ki, míg másoknál egyáltalán nem, vagy nem jellemzően. Jelentős egyéni eltérések is megfigyelhetőek a hozzászokás és hatáserősség tekintetében.

 

  • Tolerancia

Sok gyógyszer és kábítószer (ide sorolható az alkohol és a nikotin is) rendelkezik úgynevezett függőségi-potenciállal.

Mit jelent ez?

Vannak emberek, akiknek a családjában előfordulnak alkohol- illetve kábítószer-függőséggel küzdők a rokonok, felmenők között. Ezeknél az embereknél nagyobb eséllyel alakul ki függőség, ha netán elkezdenének szert használni.

Miért van ez így?

Az agyban van egy úgynevezett “jutalomközpont”, ami leginkább a dopamin  nevű idegrenszeri ingerületátvivő anyag hatása alatt áll. Az evés, a szex, a sportolás például olyan természetes jutalmazó örömforrások az ember számára, amelyek ebben az agyi központban fejtik ki örömérzetet kiváltó hatásukat.

A különböző drogok, az alkohol, a cigaretta (nikotin) szintén a “jutalomközpontra” hatnak, ám azt túlstimulálják, és rövid időn belül föggőséget okoznak az arra fogékony személyeknél, mivel  “jutalomközpontjuk” megérezte a jóval nagyobb, külső ingerek okozta ÖRÖM “ízét”. Egy idő után azonban, mivel a rendszer egyensúlya felborult, egyre több és több anyagra lesz szüksége az agynak, hogy ugyanazt a hatást elérje, azaz kialakul a tolerancia a szer iránt.
Már nem azért szedi a szert az illető, hogy jól érezze magát, hanem hogy elkerülje a kellemetlen elvonási tüneteket.

Vannak bizonyos gyógyszerek (általában egyes nyugtatók, altatók tartoznak ide), amelyek
hasonló tolerancia-küszöb emelkedést okozhatnak, leginkább olyanoknál, akiknél a
már korábban leírt fogékonyság megvan a függőség kialakulására. Ezek az egyének kénytelenek egyre több nyugtatót szedni azért, hogy ugyanazt a hatást elérjék.

 

  • Függőség

Amikor már kialakult a szer iránt a függőség, megvonási tünetek jelentkeznek akkor, amikor hirtelen megvonják az illetőtől az alkoholt/drogot vagy nyugtatót.

Az ANTIDEPRESSZÁNSOK esetében nem alakul ki függőség, bár sokan emiatti félelmük miatt ódzkodnak ezen szerek használatától.

Antidepresszáns terápia hatására úgynevezett receptor-“downreguláció” jön létre a gyógyszermolekula hatására, azaz az idegsejtek membránjában található receptorok mennyisége csökken.

DE! Mielőtt elkezdené az illető szedni a gyógyszert egy “up-reguláció” megy végbe, tehát az idegsejt kénytelen több receptort létrehozni azért, hogy azt a kis mennyiségű neurotranszmittert, pl. szerotonint, ami a sejtek között van, érzékelje.
Amikor megérkezik a gyógyszer, elkezd hatni, és elég mennyiségű szerotonin (vagy más anyag) lesz a környezetében, csökkenti a receptorszámát, hiszen egyébként túlingerlés következne be.
Ezért lehet sokszor az, hogy az orvos sok esetben csökkenti egy idő után a gyógyszer dózisát, hisz kevesebb is elég lehet belőle, ugyanazon hatás eléréséhez.
Vannak esetek amikor azonban a dózist a maximumig vagy esetleg még feljebb kell
emelni az optimális hatás eléréséhez.

Az a megfigyelés, hogy a gyógyszer idővel elveszti a hatását nem egyértelmű. Erre és az ellenkezőjére is számos példa van.

Az antidepresszánsok egyeseknél csak részlegesen hatnak, és emiatt kell váltani, vagy dózist emelni.  A hozzászokás és a függőség az antidepresszánsokra nem jellemző.
A függőség  más kategória, és más esetben használjuk. A gyógyszerek dózisát legtöbbször lassan emeljük fel, és lassan építjük le az esetleges mellékhatások elkerülése vagy megelőzése érdekében.