Terápiák

 

Zádory Pszichiátriai és Pszichoterápiás Rendelő

A rendelőben egyéni terápiát valamint csoportterápiákat vezetünk. Minden kezelés egyénre szabott, az adott probléma és személy igényeinek figyelembevételével kiválasztott kezelési mód.

A nyugat-európai új irányvonalas protokolloknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetünk a probléma részletes feltérképezésére, a páciens megismerésére, majd ennek ismeretében a diagnózis felállítására és a terápiára.

Az első két-három ülés alkalmával a pszichiáter és a pszichológus feltérképezi a fennálló problémákat, felveszi az anamnézist (kórtörténet), elvégzi a szükséges pszichometriai teszteket (ezek különböző, részben a beteg által kitöltendő tesztek, pszichológiai mérőskálák), szükség esetén laborvizsgálatot rendel.

A vizsgálati eredmények összegzése után véleményt ad (diagnózis), illetve javaslatot tesz a terápiára. A kezelés eredményessége a terapeuta és a páciens szoros együttműködésén alapul, ezért a terápiára vonatkozó javaslatot Önnel együtt alakítjuk ki.

A terápia ennek függvényében lehet pszichoterápia és/vagy gyógyszeres terápia.

Kivizsgálás -> Diagnózis -> Terápia

  • pszichoterápia és/vagy gyógyszeres
  • mindfulness
  • kognitív viselkedésterápia egyéni vagy
  • csoportterápia

 

Pszichoterápia esetében struktúrált pszichológiai kezelés zajlik, melynek időtartama körülbelül 50 perc, gyakorisága általában heti egy alkalom.

Gyógyszeres terápia utánkövetése pszichiáterrel való konzultáció keretében valósul meg, egy konzultáció időtartama rendszerint 50 perc.

Amennyiben pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés együttes alkalmazásában állapodnak meg, az orvossal és a pszichológussal is találkozik a fenti keretek között.

Csoportterápiákat is indítunk, amelyek különböző relaxációs technikák elsajátítására alkalmasak, illetve olyan csoportot is szervezünk, amely adott problémára fókuszál és oldja a csoportterápia eszközeivel. A tervezett csoportokról bővebben itt olvashat.