Mindfulness

„rettenetesen ki vagyunk éhezve rá, hogy közvetlenül megtapasztaljuk azt, akinek lelkünk mélyén már ismerjük magunkat, de akitől mégis érzünk némi távolságot”

Jon Kabat-Zinn

 

Mi a mindfulness meditáció?

A mindfulness-t legjobban talán a „tudatos jelenlét” kifejezésre lehetne lefordítani, de igazából ez nem adja vissza a szó teljes jelentését. Egy olyan állapot, ami a jelenre fókuszál, és nem minősíti azt sem pozitív sem negatív módon. Ez a meditáció közben kialakuló speciális figyelmi állapot gyógyító hatással bír.

Prof Dr Jon Kabat-Zinn molekuláris biológus, egyetemi tanár és kutató volt az, aki az 1970-es években kapcsolatba került a buddhizmussal és később a mindfulness-t mint meditációs módszert közelebb hozta a nyugati világhoz. Kidolgozott egy saját meditációs programot, majd 1979-ben megnyitotta stressz-redukciós klinikáját a massachusetts-i egyetemen. Célja az volt, hogy széles körben elterjessze a mindfulness-t mint metódust, amely a buddhizmusban gyökerezik, ám annak vallási tartalmaitól mentes.

Hatása:

Az „éber figyelem” gyakorlása közben a mentális aktivitás csökken, az egyént egyfajta belső nyugalom lepi el. A módszer stresszcsökkentő hatású, mind megelőzésre, mind pedig az alábbi betegségek kiegészítő terápiájaként ajánlott:

  • fibromialgia
  • egyéb krónikus fájdalommal járó kórképek, pl. reumatoid arthritis
  • tumoros megbetegedések
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • psoriasis
  • sclerosis multiplex
  • depresszió
  • szorongásos kórképek

 

Mi a mindfulness alapú kognitív terápia? (MBCT)

Három pszichológiaprofesszor, Mark Williams, John Teasdale és Zindel Segal elindított egy mindfulness meditációra alapuló programot olyan depressziós betegek részére, akik a kognitív pszichoterápiára jól reagáltak és tünetmentessé váltak. Céljuk az volt, hogy megelőzzék egy újabb depressziós epizód kialakulását.

A program Mindfulness alapú kognitív terápiaként (MBCT) vált ismertté, amelynek alkalmazásával a korábban depresszióval kezelt betegek körében a visszaesési rátát 66%-ról 37%-ra csökkentették. Ennek a meglepően jó eredménynek köszönhetően az MBCT-t ma már a világ számos országában eredményesen használják.

Jon Kabat-Zinn 2009 júniusában tartott előadást a Semmelweis Egyetemen Budapesten, bemutatva a szakmának a Magyarországon eddig ismeretlen terápiás módszert.

A tudatos figyelem és a meditáció gyakorlását sikerült tudományos körökben elfogadtatni és beilleszteni a modern egészségügy klinikai gyakorlatába. Az egészségre és a lelkiállapotra gyakorolt gyógyító hatása miatt már számos egészségügyi intézményben alkalmazzák mint terápiás módszert. Világszerte tartanak képzett vezetők mindfulness tanfolyamokat nem csak betegek, hanem egészségesek számára is.

A Zádory Rendelőben mind egyéni, mind pedig csoportos formában alkalmazunk mindfulness alapú technikákat.  2011-2012 folyamán részt vettünk az Európai Unió által finanszírozott Egészségmegőrzési programban, amelynek a lelki egészségmegőrzés alprogramát szerveztük és bonyolítottuk le. A program keretén belül 13 cég több száz dolgozójával ismertettük meg a mindfulness-t.